lørdag 24. oktober 2009

Ordbok over varer man kan spise:

Det dukker opp mange nye ord under omlegging av kosthold. Jeg har prøvd å samle så mange som mulig. Denne listen vil bli oppdatert etterhvert som jeg kommer over fler.
Bokhvete er ikke i slekt med hvete, men en urteplante med høyt næringsinnhold aminosyre lysin, kalsium, jern, kalium, magnesium, silisium og fluor. Lett fordøyelig. Kastanjemel er malte kastanjekjerner. Næringsinnhold jern, folat, vit B, mineraler, kostfiber, gode fettsyrer. Maismel er malt mais og inneholder mye kostfiber, karbohydrater, stivelse, B1, B6, folat, kalium, magnesium og fosfor. Kalles også Polentagryn. Rismel. Næringsinnholdet i ris er omentrent det samme som i hvete og rug. Ris inneholder kalsium, natrium, fosfor, magnesium, B vitaminer, karbohydrater og stivelse. Glutinous glykose er en form for rismel. Teff er en plante i gressfamilien. Høyt næringsinnhold kalsium, fosfor, jern, mye protein, magnesium, sink og kobber. Quinoamel Frø fra quinoaplanten som kun dyrkes i høyfjellsområdene i Sør-Amerika. Næringsinnhold Aminosyrer, protein, fiber, magnesium, jern, sink, fosfor, B6 og B9. Lett å fordøye. Hirse En gruppe planter i gressfamilien. Næringsinnhold silisium, kalium, magnesium, fosfor, jern, kalsium, natrium, B vit. Lett å fordøye. Linfrø Frøet fra veksten lin. Næringsinnhold gode fettsyrer som omega3, kostfiber, kalium, magnesium, kalsium, fosfor, sink og jern. Begrenset inntak. Soyamel. Malte soyabønner. Næringsinnhold protein, fettsyrer, niacin, kostfiber, B1, B2, B6, kalsium, jern, natrium, kalium, selen og fosfor.

Humle. Slyngplante. Brukes som naturlig konserveringsmiddel. Bitter. Beroligende. Glukosesirup. En sirup av glukose og maltose. Brukes for lengre holdbarhet.

Husk/Psylliumskall/Loppefrø. Er frøene til planten plantago. Ufordøyelig i kroppen, men brukes til å binde væske. Kan legge seg som et beskyttende lag i tarm og lindre forstoppelse. Johannesbrødkjernemel eller fruktkjernemel. Fra kjernen i frukten til johannesbrødtreet. Brukes som fortykningsmiddel. Tapioka fra maniokrot. Brukes som vannbinder, stivelse. Tarakjernemel. Frø fra en plante. Brukes som fortykningsmiddel. Xantangummi. Fremstilt fortykningsmiddel. Guarnkjernemel og guargum er en sukkerart som utvinnes av guarveksten, en belgplante. Brukes som fortykningsmiddel og stabilisator. Arrowroot en plante som brukes som stivelse.

Glutamat
og glutaminsyre er byggesteiner i protein. Brukes som smaksforsterker. Carob er ertebelger fra tre. Søt smak. Ligner kakao. Lønnesirup Laget av innkokt sevje fra lønnetreet. Brukt som sukker og smakstilsetning.

Amarant er et fargestoff.

3 kommentarer:

  1. Så bra liste. Jeg har nettopp fått øynene opp for kokosmel, og ser at mange på utenlandske lavkarbo/glutenfrie fora lovpriser dette. Prøvde å lage vafler med det her om dagen og det funket fint.

    Får ikke til å legge inn link her, men den jeg kjøpte het Bobs Red Mill coconut flour.

    SvarSlett
  2. Takk for tipset, den må jeg prøve ut!

    SvarSlett
  3. Så flott oversikt du har laget over glutenfrie alternativer. Takker!

    Kan jeg komme med noen spørsmål?
    - Vet du hvor en får kjøpt kastanjemel?
    - Vet du om hirse kan forventes å kryssreagere med gressallergi? (siden det er i gressfamilien)

    SvarSlett