tirsdag 20. oktober 2009

Siljes kjempegode hverdagsbrød!

Oppskriften holder til 2 brød:
8 dl vann
1 pose tørrgjær (mengden kan kuttes ned på mot noe lengre hevingstid om ønskelig)
2 spiseskjeer fiberhusk
1 egg
ca. 3 dl Jyttemel original
ca. 3 dl Jyttemel teff eller fibra teff
1 toppet ts sukker
1/2 ts salt
olivenolje
plantemargarin til smøring av former

1. Ha 4dl lunket vann i en bolle, ca 37 grader (ikke over 40 for da dør gjærsoppen), og tilsett tørrgjæret. røres inn i vannet.
2. Ha nye 4dl lunket vann i en annen bolle og dryss over to spiseskjeer fiberhusk. ikke rør om.
3. Knus et egg og ha i en siste bolle.
4. La alle tre bollene stå i 10 minutter. Dette for at egget skal bli temperert, fiberhusken trekke til seg vannet og gjærsoppen skal begynne å virke.
5. Pisk egget stivt
6. Ha de tre bollene over i hverandre og tilsett mel, salt, sukker og noen klunker med en god olivenolje. Rør deigen godt sammen i ca. 5min. Konsistensen skal da være halvfast (mengden teff eller fibrateff i forhold til original kan forandre på konsistensen). Spe til med litt original om det trengs. Blir den for flytende kan det være vaskelig å få den gjennomstekt, og blir den for fast kan brødene bli litt tørre.
7. Smør to brødformer og ha halve deigen i hver.
8. Dekk formene med plastfolie og deretter et bakeklede.
9. La dem heve på et lunt sted i ca. 1 time - eller til deigen kleber seg til plastfolien. (Hevetiden forlenges om du velger å halvere gjærmengden.)
10. Sett brødene på midterste rille i en forvarmet ovn på 200 grader. Følges oppskriften skal de steke i 65 minutter.
11. La brødene avkjøles på en rist under klede.

Jeg bruker å dele hvert brød i to, og fryse ned. Da holder de seg best. De gjør seg også veldig godt i brødristeren:)

Håper det er noen som kan få bruk for oppskriften!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar