mandag 19. oktober 2009

Erstatningene

BRØD OG BAKEVARER: Hjemmelaget brød - bruker melserien Jytte fra produsenten Holmen Crisp. De har flere varianter å velge mellom. Se linken eller eget innlegg for mer info. Melet fås bl.a. kjøpt på ICA, Meny og Helios.
Svenske Garbo Food AB har et stort utvalg ferdigbakevarer som brød, rundstykker, pølsebrød, hamburgerbrød, kjeks etc. mange helt gluten og melkefrie mens andre inneholder hvetestivelse. Fria lager også gluten og melkefrie bakevarer som brød, baguetter, ciabatta, pizzabunn, kanelboller, kanelgifler, vaniljegifler, boller, sitronmuffins, eplemuffins, kladdkaka, hamburgerbrød, pølsebrød og sesongprodukter men ulempen er at alle produkter inneholder hvetestivelse for de som ikke skal ha det. Schär produserer en mengde ferdigbrød og bakevarer, masse uten både gluten, melk og hvetestivelse. Ellers er riskaker et okei alternativ til brød, men ikke like næringsrikt.

PASTA: Semper naturlig glutenfri pasta (Bra!). Schär naturlig glutenfri pasta. Alt av risnudler

MELK: Soyamelk. Rismelk. Soyamelk med oboy skal visstnok være veldig godt, men jeg var ikke så glad i melk i utgangspunktet, så jeg har ikke prøvd dem ut.

SMØR/MARGARIN: Soft spesial(blå pakke) kan brukes både til pålegg, baking og steking.

YOGHURT: Her finnes noen valg i helsekostforretningene og hvertfall ICA som jeg har sett.

RØMME: Soyayoghurt naturell er fin til en del oppskrifter, og spesielt nyttig til taco

IS: Sorbet is, vannis (Lollipop sitt sjokoladetrekk er melkefritt), soyais, ris is

OST: Tofutti "ost" i skiver, "Mozarella" eller "Cheddar". Fås i div. helsekost- forretninger og noen ICAbutikker. Håpte å kunne lage meg ostesmørbrød, men uhh, den var ikke god å smelte. Konsistensen blir for evig flytende og har en stram eim. Finnes også et utvalg smøreoster. Ikke kjent med disse.

MEL: Jyttemel - veldig god og næringsrik til brøddeig. Semper - bra til finbakst og spesielt mix er veldig god til pannekaker. de smaker helt som vanlige! Maizenna og potetmel kan være fine til sauser, jevninger og noen kaker. Toro´s glutenfrie melblandinger. Vær obs på at kun Glutenfri lys melblanding er uten både gluten, melk og hvetestivelse.

NØDVENDIG VED BRØDBAKING: FiberHusk fra Lindroos - holder deigen sammen og gjør den lettere og jobbe med.

KORNBLANDINGER: Kornblandinger naturlig fri for gluten fås i helsekostbutikker og hvertfall noen av ICAs avdelinger. Jeg har ikke prøvd dem for jeg er ikke så begeistret for melkesubstitutter. Noen sier faktisk at de kan være gode med juice?

GRØT: Den flade maves grøt fra Bageriet Aurion som består av ristet hirse, ristet boghvede, quinuaflager, ristede mandler, hørfrø, tørrede æblestykker og kanel. Grøten trekkes med vann og serveres f. eks m.frukt, syltetøy, sukker, kanel og evt. soyamelk. Kjempegod som kveldsmat!

SJOKOLADE: Dronningens kokesjokolade, Freia Non stop, After eight porsjonspakker og Bocca

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar