onsdag 21. oktober 2009

Kosttilskudd: Kalsium


For de som går på denne type diett er det enormt viktig å få i seg de vitaminer og mineraler som da går tapt i kosten. Kalsium er husk nr. 1! Det finnes flere typer kosttilskudd på markedet, men jeg går for denne: Weifa´s Complete Kalsium med D- og K-vitamin.

Fra Weifas nettsider:
Kalsium til benbygningen (80 tabletter)
250 mg kalsium
100 IE (2,5 µg) vitamin D3
50 µg vitamin K1
Complete Kalsium med D- og K-vitamin er et kosttilskudd for alle som får i seg for lite kalsium gjennom kosten.

Benbygningen
Gjennom hele livet brytes det ned ben og nytt bygges opp. Skjelettet blir svekket dersom nedbrytningen er større enn oppbygningen. Fram til slutten av tenårene øker den totale benmassen. Fra 30-40 års alder vil benvevet gradvis miste litt av sin styrke fordi man begynner å miste kalsium. Østrogenmangelen som oppstår etter den siste menstruasjonen forårsaker økt tap av benvev og er en av de viktigste årsakene til benskjørhet (osteoporose) hos kvinner.
Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av benskjørhet. Hver tredje norske kvinne (30- 40%) i aldersgruppen over 45 år rammes.

Kalsium
Mangel på kalsium i kroppen fører til dårlig mineralisering av benvevet i oppveksten, og hos voksne og eldre mennesker fører det til økt kalsiumtap fra benvevet. Dette fører igjen til økt risiko for benskjørhet, som bl.a. gir økt risiko for brudd i ryggvirvlene og lårhalsbrudd.
Kalsium er også nødvendig for koagulering av blodet og regulering av aktiviteten i musklene og nervene. Dette er kritiske oppgaver i kroppen, og hvis innholdet av kalsium i kosten er for lavt, vil det skje en nedbryting av benvevet for å frigjøre kalsium.

Det er viktig at man får i seg tilstrekkelig kalsium gjennom kostholdet. Anbefalt daglig kalsiuminntak er 800 mg for voksne. Ved lavt kalsiuminntak gjennom kosten eller ved økt kalsiumbehov bør mengden kalsium økes til 1000 mg ved bruk av kosttilskudd. Gravide og ammende har også økt behov for kalsiuminntak til 900 mg daglig.
Melkeprodukter er den viktigste kalsiumkilden i kosten vår, men melkeforbruket, og dermed kalsiuminntaket, er halvert i løpet av de siste tiårene. Det derfor viktig for kvinner over 40 år og andre med økt behov for kalsiuminntak å supplere kosten med kalsiumtilskudd.

D-vitamin
Opptaket av kalsium fra kosten er avhengig av at kroppen får nok D-vitamin, fordi vitaminet er nødvendig for at kalsium skal bli tatt opp tarmen og videre bindes til skjelettet.
D-vitamin er et fettløselig vitamin som finnes i fet fisk, tran, margarin og smør. I tillegg dannes D-vitamin i huden ved eksponering for sollys, men i vinterhalvåret og hos personer med mørk hud vil denne produksjonen ikke være tilstrekkelig.
Et kosthold rikt på D-vitamin (fet fisk) eller et D-vitamintilskudd anbefales derfor i tillegg til kalsiumtilskudd.

K-vitamin
K-vitamin er også viktig for at kalsium skal bindes til skjelettet. K-vitamin finnes i grønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål og brokkoli. Det er imidlertid vist at inntaket i den norske befolkningen er lavere enn det som er optimalt for benvevet, slik at økt inntak av K-vitamin kan være gunstig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar