onsdag 21. oktober 2009

Jyttemjøl


Jyttemjøl original
Jyttemjøl er en fiberrik melblanding naturlig fritt for gluten. Melblandingen inneholder ikke glutenrester eller hvetestivelse, og er laget spesielt for hvetemelallergikere/cøliakere. Det kan selvsagt også brukes av alle andre.
Hveteallergi eller cøliaki rammer både barn og voksne. Cøliaki er en sykdom i tynntarmen som ofte kalles glutenintoleranse fordi glutenproteinene i bygg, rug og hvete ødelegger tarmveggen. Det er nødvendig med en livslang glutenfri diett for å holde sykdommen i sjakk.
Jyttemjøl erstatter vanlig mel i matlagingen og til baking av kaker og brød. Ingen særbehandling for glutenintolerante − hele familien kan spise samme mat.
Jyttemjøl ble utviklet i Sverige av Jytte Uth-Norlander. Jytte var selv cøliaker og svært opptatt av næringsinnholdet i kosten.
Holmen Crisp kjøpte produksjonsanlegget og tok over produksjonen av Jyttemjølet i desember 1993.

Jyttemjøl Mix
(Tidligere Holmens Mjølblanding)
Holmens Mix ble utviklet av Holmen Crisp i 2000.
Melblandingen er naturlig fritt for gluten, og inneholder verken glutenrester eller hvetestivelse. Holmens Mix er laget spesielt for hvetemelallergikere/cøliakere, men kan selvsagt også brukes av alle andre.
Melet er mildere på smak enn Jyttemjøl. Noen mener bokhveten gir en litt bitter smak og Holmen Crisp ønsket derfor å utvikle et
produkt som var mildere, for å tilfredsstille en større del av markedet.

Jyttemjøl Teff (Nyhet)
Teff er en plante i gressfamilien, som blant annet dyrkes i Etiopia og Eritrea. Den er svært næringsrik, har god smak og tåles av personer med cøliaki. Den har en særlig gunstig aminosyresammensetning og er svært mineralrik. Frøene er runde og har størrelse som valmuefrø. Det finnes hvit, brun og rødaktig Teff.

Melets positive egenskaper som god smak, glutenfrie fordeler og høye næringsverdi, appellerer til mennesker som har valgt en spesiell diett − for eksempel cøliakere og idrettsutøvere.
Du kan erstatte hvetemelet med Teff, eller tilføre noe Teff i alle oppskrifter som inneholder hvetemel.
Med en lav glykemisk indeks (GI) tilfører Teff energi i form av glykose, og hjelper å holde glykosenivået høyt over mange timer. I tillegg fører det høye jerninnholdet til at antallet røde blodceller øker og tilfører høyere oksygenkapasitet.
Teff er glutenfritt, meget næringsrikt og bakevennlig, og er derfor et spennende alternativ for cøliakere.
Ved å spise mat som ikke øker blodsukkernivået er sjansene små for at maten blir lagret som fett. Mat med lavt glykemisk nivå reduserer også sultfølelsen og trangen til å spise mellom måltidene. Det samme gjør det høye fiberinnholdet.
Helsefordelen med korn/frø med lav glykemisk indeks er stor. Ved å redusere blodsukkernivået kan vi forebygge lagring av overskudd som energi til fett.

Jyttemjøl Fibrateff (Nyhet)
Teff er en plante fra gressfamilien som dyrkes bl.a. i Etiopia og Eritrea. Plantens historie går mange tursen år tilbake (4000 - 1000 f. kr.) Frøene er på størrelse med valmuefrø. Navnet på planten kommr fra Teffa eller thaf, som betyr lost eller mistet, noe som viser at frøene er så små at de nesten blir borte, men de er “proppfulle” av energi. Det finnes hvit, brun, og rød Teff, og utover det en mengde som ikke er registrert.
Det er mange grupper mennesker som kan ha utbytte av ¨leve på en Teff diet; Bl.a. idrettsutøvere, cøliakere, vegeterianere. diabetikere og de som ønsker å gå ned i vekt. Vi håper du synes dette kunne være et spennende alternativ i ditt kosthol, og at du føår lyst til å prøve noe nytt i din daglige meny.

Næringsinnhold pr. 100g:
Energi: 1398 KJ
Protein: 12 g
Karbohydrater: 65 g
Fett: 2 g
Fiber: 8g
Magnesium: 18,6 mg
Jern: 6,4 mg

Teksten er hentet fra produsenten Holmen Crisp sine nettsider. Selskapet er en liten familiebedrift som produserer og markedsfører flatbrød, rømmebrød og glutenfritt mel. Produksjonen skjer på Kapp i Østre Toten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar