tirsdag 26. januar 2010

Den gode planen?

Okei. Lavkarbokost/urkost skal prøves ut. Disse er mest kjent i forbindelse med vektreduksjon men målet mitt med dietten er å holde magen frisk, forebygge andre plager og holde meg i god form. Jeg må nok heller være litt bevisst på vektreduksjon, for jeg er ikke så stor fra før. Rådene jeg følger er som nevnt hentet fra boka Bedre uten brød. Se presentasjon av boka skrevet av dr.philos Dag Viljen Polezynski (også kjent som redaktør for bladet Mat og helse).:


Hovedregelen her er ganske enkel: "Begrens alle karbohydrater til 72 utnyttbare gram per dag. Spis så mye du vil av andre matvarer du bare ønsker." Utnyttbare menes den mengden karbohydrater som faktisk tas opp i blodet når vi spiser en gitt matvare. Eksempel: Et middels stort eple som veier ca.100 gram, inneholder ca. 12 gram karbohydrat, da har du brukt 12 av de 72 grammene du kan innta til daglig. På de fleste pakninger kan man se karbohydratinnholdet. Andre varer kan du sjekke opp f.eks. her: http://lavkarbo.no/matvaretabell Dette ser jeg at jeg kommer til å bruke litt tid på i starten..

Hva er karbohydrater?
Fra Bedre uten brød: Karbohydrater er hovedsakelig en energikilde. Så vidt man vet kan hvert eneste karbohydrat kroppen trenger dannes enten av protein eller fett. De klassifiseres enten som enkle eller komplekse. Stivelse er f.eks. et annet navn på komplekse karbohydrater i poteter. Når det gjelder mat er karbohydrater ganske enkelt forskjellige former for sukker. Alle brytes nemlig til slutt ned til enkle sukkerarter.

Fordeler
:
- Ved å fjerne mye karbohydrater fra kosten blir man tvunget til å spise andre varer som inneholder mye mer næringsstoffer enn disse. Dette får generelt kroppen vår til å fungere bedre og stå imot sykdom og infeksjoner.
- Karbohydrater gjæres av tarmfloraen og skaper dermed mye luft i magen.
- I boka går man eksakt inn på fordeler, men generelt viser det seg å ha en god effekt, og forebyggende på en rekke av de vestlige livsstilssykdommene som: Diabetes, hjerte/karsykdommer, stoffskifte og andre hormonubalanser, mage-/tarmlidelser som chrons, ulcerøs kolitt og syreoverskudd, leddplager, fedme, kreft...

De grunnleggende prinsippene
: (fra boka)
Tillatte matvarer
- fisk
- alle typer kjøtt
- egg
- ost, rømme, kremost, yoghurt naturell, fløte og melk (i moderate mengder)
- alle typer animalsk fett
- salater, blader og stilker fra grønnsaker (asparges, rosenkål, blomkål, hodesalat, hodekål,brokkoli), slangeagurk, avokado, tomater
- alkoholholdige drikker (bare usøtede, og i fornuftige mengder)
- nøtter

Matvarer som må begrenses
- alle stivelsesholdige matvarer (brødvarer, pasta, kornblandinger, korn, poteter, bakverk, knekkebrød, flatbrød)
- søte frukter
- alle typer søte matvarer (yoghurt med fruktsmak, brus, desserter, godterier)
- tørket frukt

I tillegg til retningslinjene ovenfor tar jeg med meg videre egne erfaringer i dietten:
- spise små måltider ofte
- holde et lavt koffeininntak
- drikke mye vann
- selvfølgelig fortsette på egne medisiner og Probiozym
- holde maten hjemmelaget
- spise variert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar